Her har jeg de beste i bransjen

Longva17

Det er viktig for meg at det er god stemning og god takhøyde, der alle kan komme med sine innspill. Det at vi er ulike folk med ulike bakgrunner er en klar styrke for oss i Skanska Bergen, sier prosjektsjef Jann Even Longva. Her i midten sammen med gode kolleger før byggestart på Alrek i Bergen.

Skanska bergen 2018

Jann Even er trebarnsfar og prosjektsjef, og en del av en ung ledergruppe i Skanska Bergen. – Jeg har møtt masse forståelse og fleksibilitet fra mine ledere nå i småbarnsfasen. Det betyr mye i hverdagen!

Longva14

Jann Even Longva flyttet til Bergen for å komme nærmere favorittlaget Brann, men hjertet banker minst like hardt for Skanska. Han startet som tømrer, nå er han prosjektsjef.

Det var en fotballdugnad hjemme i Ålesund som fikk tenåringen Jann Even til å oppdage Skanska og byggfag, og det var fotball-lidenskapen som fikk ham til å flytte til Bergen som 22-åring. Fjorten år senere er han småbarnsfar i Bergen, prosjektsjef i Skanska – og et konkurransemenneske med sans for ydmykhet.

– Konkurranseinstinktet er sterkt, jeg innrømmer det. Jeg går alltid skyhøyt ut før jeg og Skanska-kollegene skal gå Skarverennet, og føler ofte at jeg ligger godt an. Men så er det alltid noen som har drevet og sniktrent, og da havner jeg jo i trøbbel.

Jann Even Longva ler høyt, selv om han hater å bli nummer to. Han setter høye mål for seg selv, slik han gjorde da han som tømrer gikk videre til ingeniørstudiet og søkte jobb hos Skanska i Bergen.

– Jeg hadde Skanska som nummer én på lista. Og ingen som nummer to. Det måtte bli Skanska! Og jeg føler meg virkelig heldig som har blitt løftet opp og fram på dette laget, av så mange dyktige kolleger.

Longva13

Jann Even startet sin Skanska-karriere som tømrer, og arbeider fremdeles sammen med mange av tømrerkollegene fra den gang. For ham er det å lytte til dyktige fagarbeideres innspill en viktig del av kvalitetssikringen.

– Hva er det med Skanska som gjør at du er så begeistret for jobben din?

– Når du jobber i Skanska, har du tilgang på de absolutt beste folka i bransjen på flere viktige områder, fastslår Jann Even med ettertrykk.

– Vi i Bergen har full backing fra ledelsen og fagmiljøene rundt om i landet, der vi finner spesialister på alt fra teknikk og konstruksjon til klima og bærekraft. Den kompetansen vi har i eget hus, er en enorm styrke for oss. Mange av mine dyktige kolleger har også hospitert hos Skanskas avdelinger i Boston og New York og London i et halvt år eller mer for å lære. De mulighetene er det ikke mange av våre konkurrenter som kan matche!

– Men hva er det som gjør at du gleder deg til å gå på jobb her i Bergen?

– Det er hyggelige kolleger her, som takler både oppturer og nedturer. Og for meg som elsker produksjonsprosessen, så havner jeg som prosjektleder midt oppe i alt det som er spennende og interessant i byggebransjen.

Det handler mye om ingeniørkunst og logistikk, men minst like mye om mennesker.

– Min jobb handler om å bygge opp et team som samarbeider godt, om å komme inn på byggeplassen hver dag og løse utfordringene sammen – og etterhvert se at brukerne flytter inn og får glede av det vi har gjort. Det er fantastisk moro. Nå som helseklyngen Alrek er ferdig, kjører jeg ofte en liten omvei bare for å se byggene en gang til. Det er sånn det føles å bygge for et bedre samfunn!

Alrek er Jann Evens siste prosjekt, og de 13 000 nye kvadratmetrene huser en stor del av byens helsefagstudenter, forskningsmiljø og næringsutviklingsmiljø knyttet til primærhelsetjeneste og folkehelsearbeid. Prosjektet ble initiert av Universitetet i Bergen, bygget av Skanska – og overlevert høsten 2020.

Prosjektet er helt klart det største og mest krevende så langt i Jann Evens karriere. Og slik har det vært hele veien:

– Jeg ble kastet rett ut i mye ansvar som fersk byggingeniør i 2010, og etter bare to år ble jeg spurt om å bli prosjektleder for et BoKlok-leilighetsprosjekt i Kuvågen på Os, et samarbeid mellom Skanska og IKEA. Det ga mersmak, og siden har jeg fått lede rehabilitering av Florida sykehjem som ble skolebygg, jeg har vært på Bybanen på Flesland – og de siste årene har det vært Alrek. Hvert prosjekt har vært større enn det forrige, og hver gang lærer jeg enormt mye.

Jann Evens hverdag er preget av småbarnsfasen: Han og samboeren har en gutt på seks og et tvillingpar på to, de har selvsagt noen pågående oppussingsprosjekter hjemme i huset.

Longva07

Helseklyngen Alrek er et helt nytt senter for forskning og utdannning innen folkehelsearbeidet, og Jann Even er stolt av å ha vært med på å bygge det. Nær 13 000 kvadratmeter ble bygget på 18 intense måneder.

– Hvordan funker kombinasjonen småbarn og karriere?

– Tvillingene ble født en måned inn i Alrek-prosjektet og de fylte to år måneden etter at vi overleverte Alrek til kunden. Så det har selvsagt gått i ett, men det å være småbarnspappa og prosjektleder har gått fint. Vi er mange småbarnsforeldre blant lederne i Skanska, så jeg er ikke alene om å måtte rekke barnehagen. Når det gjelder permisjon og fleksibilitet, så har jeg kun opplevd forståelse og tilrettelegging fra mine sjefer i Skanska.

– Du nevnte at det måtte bli Skanska da du først søkte jobber. Hvorfor var du så gira på en jobb akkurat her?

– Den historien begynte tidlig! Jeg var 15-16 år og på dugnad for fotballklubben min hjemme i Ålesund, Sportsklubben Rollon. Vi sto på Tine og pakket vaniljesaus og sjokoladepudding, og jeg sto ved siden av Vidar, faren til en kompis og oppmann på laget. Jeg spurte hva han jobbet med, og han fortalte om arbeidet sitt i Skanska. Da dugnaden var over, hadde jeg bestemt meg. Jeg ble den eneste i kompisgjengen som valgte byggfag, alle de andre tok almenn eller idrett. Og da de var ferdige og ikke visste hva de skulle gjøre, var jeg ferdig utdannet med fagbrev og hadde hatt lønn i to år allerede.

Læretida som tømrer hos Skanska i Ålesund ga mersmak. Snart flyttet Jann Even til Bergen og jobbet et år som tømrer i Skanska, på den nye brannstasjonen – før han begynte på byggingeniør-studiet på Høgskolen.

– Mange av fagarbeiderne jeg jobbet sammen med den gang, er fremdeles mine kolleger i dag. Måten de tok i mot meg på som ung og fersk tømrer, var helt typisk for Skanska. Her får du backingen du trenger for å bli virkelig god. Det gjelder også lengre oppe i systemet. De kollegene jeg møtte på Skanska faste introduksjonsprogram (YPP) som nyansatt prosjektingeniør, har jeg fremdeles kontakt med, forklarer Jann Even.

Men selv om 36-åringen fra Ålesund nå har blå hjelm og den formelle tittelen er prosjektsjef, er det bakkemannskapet han snakker aller mest om: «Fagarbeidere i særklasse», som han sier.

– Fagarbeiderne i Skanska er et knallsterkt konkurransefortrinn. Mange av våre konkurrenter driver nesten bare med innleide folk fra bemanningsbyråene, og der finnes det også flinke folk. Men når det kommer til krevende operasjoner med betong og tømmerarbeid, da betyr det enormt mye å ha et eget lag med stolte, erfarne fagarbeidere som kjenner hverandre godt, jobber effektivt sammen og kjenner forpliktelsen som ligger i å ha Skanska-navnet på jakka, konstaterer Jann Even.

– Når vi lykkes også med de viktige detaljene som virkelig synes på fasadene, er det fordi vi tar fagarbeiderne med på råd og lytter til deres erfaringer før vi beslutter. Da blir det førsteklasses resultat. Da kommer den stoltheten som gjør at jeg må kjøre den omveien for å se det ferdige prosjektet enda en gang.